lauantai 27. elokuuta 2016

Donegalin Virpi

 Löysin täydellisen langan, josta halusin itselleni huivin. Olin pitkään ihaillut Janina Kallion huiveja ravelryssä ja facebookissa. Vähän vaan hirvitti langan hinta. Näin kallista lankaa, en ole ennen malttanut ostaa. 50 g/190 m maksoi 10,50 euroa. Eihän tuo nyt vielä mikään huippukallis tietenkään ole, mutta itse olen tähän asti tyytynyt halvempiin. Tämä väri ja langan epätasaisuus olivat kuitenkin juuri sellainen, jota olen etsinyt. 

Kotiin päästyä aloin sitten selailla ohjeita. Mikä niistä kaikista kauniista huiveista olisi sellainen, joka sopisi tuolle langalle? Wildheart? Melodia? Drops of Honey? Ehkä sittenkin joku Heidi Alanderin malli? Selasin ravelryä hakemalla tuosta langasta tehtyjä malleja. Ei, mikään ei oikein houkuttanut. Kunnes muistin nähneeni joskus aivan täydellisen huivin. Nyt en vaan meinannut muistaa sen nimeä. Enkä ollut laittanut sitä ravelryssä suosikkeihinikaan. Miksen?!? Onneksi jotain kautta kuitenkin löysin Virpin. Niinpä ostin taas uuden ohjeen.

Ostettuani ohjeen aloin tutustua siihen. Ja heti iski paniikki. Se ei ollut ohje silmukka silmukalta, vaan silmukkamääräkin oli noin määrä. Googletin sitten huivin ja löysin suunnittelijan blogin lisäksi toisenkin blogin, jossa kerrottiin tästä huivista. Niiden avulla uskalsin aloittaa huivin. Puolikuun pituus minulla oli 98 cm ja silmukoita silloin 165.

Ensimmäisenä iltana tein ensimmäisen kaaren ja ensimmäisestä kiilasta pari ensimmäistä käännöstä kesken kerroksen. Seuraavana iltana jatkoin pitsineuletta ja huomasin, että olin ensimmäiset käännökset tehnyt väärin. En kuitenkaan viitsinyt purkaa. Ajattelin, ettei sitä huomaa valmiissa huivissa eikä varsinkaan käytössä. Taas työ jäi hetkeksi lepäämään. Kun sitten taas jatkoin, huomasin, että olin taas tehnyt väärin. Olin tehnyt ylivetokavennuksia, kun olisi pitänyt kutoa 2 oikein yhteen. Noh, taas ajattelin, ettei sitä huomaa käytössä ja jätin purkamatta. En edes tiedä, montako kertaa tein jonkin virheen huivissa. 

Kolmannen kerän jouduin aloittamaan, kun huivista oli päättelykerroksen lisäksi tekemättä 1,5 kerrosta. Onneksi ostin 3 kerää! Loppukerästä saan vielä pienet kämmekkäät tai ranteenlämmittimet huivin kaveriksi. Saapa nähdä sitten, miten tuo lanka käytössä käyttäytyy. Tähän mennessä mikään lanka ei ole minua kutittanut. Tätä tehdessä huomasin kuitenkin, että kun työ lepäsi paljailla reisilläni, lanka kutitti aika ilkeästi. 

8-vuotiasta hovawarttianikin nauratti joutuessaan malliksi. 

Googlettamalla sain selville, että Donegal on kaupunki Irlannissa. Irlanti on aina kiehtonut minua. Sinne haluaisinkin vielä joskus matkustaa. Niinpä Donegalin historiakin kiinnostaa. 

Wikipedia kertoo, että kaupungin ympäristöstä on löydetty viitteitä esihistoriallisesta asutuksesta, kuten muun muassa pyörölinnoituksen jäänteet ja muita vastaavia taidonnäytteitä. Erään asiakirjan mukaan alueella olleen tanskalaisten viikinkien linnoituksen tuhosi 1159 Irlannin kuningas Muirchertach MacLochlainn. Viikinkiasutus on mahdollisesti antanut kaupungille sen nimen.

Donegalin kaupunki on kuuluisa O’Donnel -suvun entisenä kotipaikkana. Suku vaikutti Irlannin historiassa erityisesti 1400–1600-luvuilla, jolloin se vastusti Englannin miehitystä Irlannissa. Itse kaupunkiin kuuluu Donegalin linna ja 1400-luvulle ulottuvan fransiskaaniluostarin jäänteet. Teoksen Annals of the Four Masters uskotaan saaneen 1600-luvulla alkunsa kyseisessä luostarissa. Tarina Tyrconnelin lordista Red Hugh O’Donnellista on aiheena monissa kirjoissa ja elokuvissa, muun muassa Disneyn elokuvassa Kapinallisten kuningas vuodelta 1966.

Malli: Virpi
Lanka: Lang Donegal
Puikot: 5 mm
Koko: 216 x 44 cm
Paino: 120 g

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti